Close

Raka

Raka ljudje in vino

Raka je prijeten kraj, ki leži na hribu, s katerega se odpira pogled, ki seže od Sljemena nad Zagrebom preko brežiške doline in Krškega polja ter celotnih Gorjancev do Novega mesta in Kočevskega Roga. Zanj je še vedno značilen agrarni videz, zato tu še vedno najdemo številne pomembne ostanke stare kmečke arhitekture, vinske kleti, zidanice in druga poslopja.

 

Društvo vinogradnikov Raka

Smo društvo vinogradnikov, ki se je ustanavljalo počasi, previdno in preudarno. Zavedamo se, da lahko le z jasno vizijo in složnostjo delujemo v dobro vsakega člana, celotnega društva in samega kraja. Za osrednjo nalogo in namen smo si zadali pomagati vinogradnikom pri pridelavi in predelavi grozdja s strokovnimi predavanji in medsebojno podporo.

 

“Greš in svoje trte skrivaš v glavi,

v rokavu kozolce in svoje kmete,

ki hodijo v škornjih, okorni, a blagi,

po tebi kakor neizgovorjene legende.

Tako potuješ v sebi in s tabo gre dobro in hudo kakor srečuješ že mlaje ali pogrebne odre, a ko

obstaneš, razvežeš culo s spomini in suhimi hruškami krstne botre.”

Potovanje, Tone Pavček

 

Vinogradništvo na raških gričih skozi čas

Raka je znana po domu cvička, v katerem je ambasada cvička, prva in edina na Dolenjskem, seveda tudi v Sloveniji. To je dom našega Društva vinogradnikov in vinarjev na Raki.

 

“Gorske bukve”

“Gorske bukve” so ime našega kraja Raka že pred 400 leti ponesle v svet. V tistih časih so se informacije prenašale predvsem po ustnem izročilu, zato je za naš kraj toliko bolj pomembno, da so “Gorske bukve” prevajali prav na Raki. V njih je zapisano zelo veliko zanimivih primerov in pravnih zakonov, ki se navezujejo prav na vino, vinogradnike. Ljudsko izročilo pa sega že v 18. stoletje. Z našimi zborniki pa želimo znancem omogočiti, da bodo lahko brali zanimive zgodbe življenja in dela v vinskih goricah na Raki.

 

“Božje kaplja troedina – 

Cviček – vino imenitno,

suho in prijetno pitno,

kot ga dajejo črnina,

frankinja in kraljevina.”

odlomek iz pesmi Hvalnica cvičku, Tone Pavček